3.11.08

Belgium-Antwerpen

De Grote Markt

De Groenplaats, de Grote Markt, de Cogels-Oseistraat, het zijn de bekende toeristische trekpleisters van Antwerpen. Ze zijn zeker niet te versmaden, al zijn er zaken die ons ook boeien, op een andere manier.


Een typisch vlaams cafe op d'n hoek.

Misschien gelukkig voor de Antwerpenaren, neemt het aantal leuke, trendy gelikte restaurantjes elk jaar toe en ongeveer recht evenredig neemt het aantal cafe's af waarvan de leden van het Baska Diyarlar-team van houden. Dat cafe bevindt zich op een tochtige straathoek. Het is bij voorkeur gesloten, de vitrages zijn gesloten en sinds 1978 niet meer gewassen. Aan de muur hangen aanprijzingen van snacks die niet meer worden geserveerd en het personeel, meestal bestaande uit een persoon is nors en spreekt een taal die onbegrijpelijk is voor noorderlingen.

Maar van wie gewonnen, en met wat?

Al snel begint men zich in zo'n cafe slecht op z'n gemak te voelen, elk begin van conversatie stokt snel en zodra het maar even kan gaat men voort, naar het volgende cafe.

Zonder titel.

Er zal misschien al een wandeltocht bestaan die voert langs dit soort tenten, anders zou die er moeten komen, voor een bepaald soort dagen en bijbehorende gemoedstoestand.

En zo zouden we nog lang kunnen doorgaan, maar niet hier en niet nu.

Kapel in de Begijnhof.

Op de een of andere manier is God opgehouden met de Antwerpenaren gunsten te betonen, of ze vragen Hem er geen meer. Er zijn in ieder geval al lange tijd geen nieuwe votieven opgehangen.

Ook de Maria-verering lijkt in het slop te zitten, terwijl de Heilige Petrus zich heeft teruggetrokken in een tot appartement omgebouwd begijnengebouw.


Een volgende keer meer over de bezienswaardigheden van deze mooie stad.



No comments: